Email beállítás – 3 protokol

A levél küldés (SMTP) és fogadás (POP3/IMAP) része egymástól független, ezért külön email beállítás szükséges.

Biztonságos csatorna – SSL/TLS vagy STARTTLS

Levél küldéskor és fogadáskor ajánlott „SSL/TLS” titkosítást használni. A TLS (Transport Layer Security, azaz szállítási réteg biztonság) és elődje az SSL (Secure Sockets Layer, azaz biztonságos csatlakozási réteg), titkosítási protokollok, melyek az Interneten keresztüli kommunikációt titkosítják. (Valójában a modernebb TLS-t használjuk, de a közbeszédben megmaradt az SSL elnevezés.) A levelező kliensek felajánlják a „STARTTLS” protokoll használatát is, ekkor a kliens titkosítás nélkül kezdi a kommunikációt, és a kapcsolat felépítése után tér át titkosításra. Ha nem tudsz dönteni, akkor a kettő közül a „SSL/TLS” titkosítást” válaszd. Mivel biztonságos csatornát használsz, a hitelesítési módszer legyen a legegyszerűbb: PLAIN.

A biztonságos csatorna használatát nem szabad túlmisztifikálni, nincs ráhatásunk, hogy a levelező szerverek között, és a túloldali kliensnél milyen csatorna van használatban. Titkos adatokat sima emailben nem küldünk. Vagy PGP (Pretty Good Privacy, azaz elég jó adatvédelem) szoftvert használunk email küldéskor, vagy más, valódi biztonságot adó kommunikációs csatornát alkalmazunk.

Levél küldés – SMTP

Az SMTP (Simple Mail Transfer Protocol, azaz egyszerű levéltovábbítási protokoll) használatával cserélik ki a kiszolgálók egymás között a leveleket, és a levelező kliensek is ezt használják levél küldésre. Az elérés szolgáltató általában ingyen adja a levélküldés lehetőségét, célszerű azt használni. Gyakran a levélküldés csak authentikációval lehetséges, ekkor három adatot kapunk:
– kiszolgáló neve
– azonosító
– jelszó

A standard SMTP port: 25. Néha a szolgáltató blokkolja a 25-ös portot, alternatív portok lehetnek: 26, 2525.

A kliensek számára fenntartott portok:
– 587, STARTTLS
– 465, SSL/TLS

Levél fogadás – POP3

A POP3 (Post Office Protocol version 3, azaz posta(hivatali) protokoll 3-as verzió) a levél fogadás standard protokollja. Ez a gyorsabb, preferált módja az email fogadásnak. A szolgáltatótól ismét három adatot kapunk:
– kiszolgáló neve
– azonosító
– jelszó

A kliensek számára fenntartott portok:
– 110, STARTTLS
– 995, SSL/TLS

Jelöljük be, hogy a kiszolgálóról csak 3 nap múlva törlődjenek a levelek. Így, ha hiba lép fel, még van rá időnk, hogy javítás után újra letöltsük a leveleket.

Levél fogadás – IMAP

Az IMAP (Internet Message Access Protocol, azaz internetes üzenet hozzáférési protokoll) szintén arra való, hogy az interneten keresztül elérjük a levelezésünket. Lehetővé teszi, hogy a távoli kiszolgálón tároljuk a levelezésünket. Egyszerre csak a levél kevés információját tölti le a kliens, és lehet utána válogatni, hogy melyik levelet töltjük le. Ez a perferált protokoll, ha a szolgáltatónál tároljuk, vagy egyszerre több klienssel érjük el a leveleket.

Itt is ugyanazt a három adatot kapjuk a szolgáltatótól. Itt is érdemes bejelölni, hogy a levelek letöltés után csak 3 nap múlva törlődjenek.

A kliensek számára fenntartott portok:
– 143, STARTTLS
– 993, SSL/TLS

A KiberNet támogatja az összes fenti protokollt és portot.

Rólunk mondták

Megbízható tárhely és domain regisztrátor, akivel személyes jó kapcsolatot ápolunk.
Nagy László , 360 marketing

Hírek és érdekességek

Viszonteladók jelentkezését várjuk

Egyedi ár, speciális ajánlatok - viszonteladók jelentkezését várjuk, kérjük írjon emailt vagy hívjon. 
Ugrás a kapcsolat oldalra